Spring til indhold

25 mio. kr. til livreddende støtte til tørkeramte etiopiske kvinder og børn

31.08.2017  10:11
Onsdag den 30. august besøgte minister for udviklingssamarbejde, Ulla Tørnæs, Gode i Somali Regionen i det nordøstlige Etiopien.  

Omfattende tørke har siden 2015 plaget Etiopien, hvor 8,5 mio. mennesker vurderes at have behov for humanitær fødevarehjælp. Af de 8,5 mio. mennesker er 3,6 mio. mennesker gravide og ammende kvinder eller børn. Under besøget i Gode fik Ulla Tørnæs et førstehåndsindtryk af situationen og den danske livreddende støtte.

"Situationen her i Gode er meget alvorlig. Og det har den været længe. Det har meget store menneskerlige konsekvenser her i området, hvor fødevareusikkerheden er høj, og hvor mange mennesker er blevet fordrevet fra deres hjem på grund af tørke og mangel på helt basale fødevarer," udtaler Ulla Tørnæs og fortsætter:

"Etiopien har flere gange været ramt af tørke. Vi skal, udover at give den akutte livreddende hjælp også støtte op om arbejdet med at styrke etiopiernes egne muligheder for at klare sig igennem tørken. Den etiopiske regering og Verdensbanken driver sammen et succesfuldt fødevaresikkerhedsprogram, der har givet millioner af etiopiere et stærkere livsgrundlag. Dermed bidrager vi til, at etiopieren er klar, når den næste tørke rammer – for det vil den. Det program har Danmark støttet gennem mange år, og det vil vi blive ved med," siger Ulla Tørnæs.

De 25 mio. kr. ydes som et ekstraordinært humanitært bidrag på opfordring fra Verdensfødevareprogrammet, WFP, til et program der giver særligt supplerende næring til børn under 5 år og til gravide og ammende kvinder i Somali Regionen. Projektet forventes at nå over 150.000 mennesker, hvor de 100.000 er børn.

"Det er særligt hårdt at se de mange underernærede børn her i regionen. Både fordi det gør ondt menneskeligt, men også fordi vi ved, at de første år i et barns liv er helt afgørende for deres videre udvikling både fysisk og kognitivt. Hvis de ikke får den rette næring i de tidlige år, kan de ikke vokse, som de skal. Det har konsekvenser for den enkelte resten af livet, og for Etiopien som land i mange år fremover. Derfor gør vi nu en særlig indsats for gravide og ammende kvinder samt små børn. Bliver børnene sundere, vil det også have positive effekter for befolkningstilvæksten. Så det giver rigtig god mening at sætte særligt ind overfor kvinder og børn," slutter minister for udviklingssamarbejde, Ulla Tørnæs.

Beløbet gives fra den humanitære ramme fra udviklingsbistanden. Regeringen har i sit forlag til finanslov for 2018 netop har præsenteret det største danske humanitære budget nogensinde, hvilket er et udtryk for de mange og langvarige kriser, som verden oplever i disse år. 

Yderligere oplysninger: Marianne Lynghøj Pedersen, særlig rådgiver for minister for udviklingssamarbejde, Ulla Tørnæs: 42485158.