Spring til indhold

20 millioner kroner til frie medier i udviklingslande

30.04.2015  09:02
Danmark har bevilget 20 millioner kroner til at støtte udviklingen af frie og uafhængige medier i udviklingslandene og skrøbelige stater.

Frie og uafhængige medier er afgørende for den demokratiske udvikling. Det gælder både herhjemme – men også i udviklingslande og skrøbelige stater, hvor presse- og ytringsfriheden flere steder er under pres.

Den danske regering har derfor bevilget 20 millioner kroner til at styrke den frie debat i disse lande. Bevillingen skal gå til initiativer, som fokuserer på kapacitetsopbygning af frie medier, herunder fremme af journalisters sikkerhed.

”Det er stærkt bekymrende, at pressefriheden mange steder er under pres. En fri og kritisk presse er afgørende for at give et indblik i magthaveres beslutninger og dermed holde dem til ansvar. I en udviklingssammenhæng er pressefrihed en direkte forudsætning for fremme af demokrati og god regeringsførelse,” siger handels- og udviklingsminister Mogens Jensen.

Bevillingen lanceres i forbindelse med afholdelsen af konferencen Global Media Freedom Conference, der samler flere end 100 redaktører og journalister fra hele verden. Mogens Jensen er vært for konferencen, som Udenrigsministeriet har arrangeret i samarbejde med den internationale organisation for avisudgivere Wan-Ifra.

Initiativerne, som støttes gennem den nye bevilling, vil blive søgt gennemført i samarbejde med internationale presse- og udgiverorganisationer, herunder Wan-Ifra og internationale journalistorganisationer og mediestøtteorganisation International Media Support (IMS).

Wan-Ifra vil konkret støtte flere end 60 medier fra 12 forskellige lande i både Afrika, Mellemøsten, Asien og Latinamerika. Projektets omdrejningspunkt vil være afholdelse af en række work-shops med fokus på bl.a. støtte af mediernes digitale udvikling, særlig efteruddannelse af kvinder samt bedre beskyttelse af medier i lovgivningen.

IMS vil i samarbejde med globale forbund som International Federation of Journalists (IFJ) og European Federation of Journalists (EFJ) arbejde for at skabe et globalt forum for udvikling og udveksling af ’best practices’ i forhold til journalisters sikkerhed.

For yderligere information kontakt:
Maria Westh, presserådgiver, tlf: 50 77 86 64