Spring til indhold

Topmøde i København skal sikre skolegang for alle børn over hele verden

03.11.2011  16:07
Flere børn i en bedre skole. Det er udfordringen for et topmøde om uddannelse i København d. 8. november med flere hundrede deltagere, heriblandt 29 ministre. Udviklingsminister Christian Friis Bach deltager og er vært for en reception den 7. november i Udenrigsministeriet.
Ministre fra hele verden og omkring 200 repræsentanter for donorer, udviklingslande, FN-organisationer, private firmaer og ngo’er mødes den 8. november i København, når ’Global Partnership for Education’ holder topmøde.

Formålet er at sikre øgede indsatser for, at alle børn over hele verden kommer i skole og får kvalitet i undervisningen.

Kulturkaj Docken
Global Partnership for Education foregår på Kulturkajen Docken i København. Forkvinde for topmødet er  den tidligere chef for UNICEF, Carol Bellamy. Foto: Udenrigsministeriet/Jan Kjær

Topmødet foregår i de utraditionelle rammer på Kulturkajen Docken på Færgehavnsvej på Østerbro. Her vil ’Global Partnership for Education’ bede donorlandene om at bidrage med 2,5 milliarder dollar for at få 25 millioner flere børn i en bedre i skole i løbet af de næste tre år.

Uddannelse er alles ansvar
De senere år er de internationale bidrag til uddannelse faldet, og der er en reel risiko for, at der i 2015 vil være færre børn i skole end i dag. Derfor haster det med at sikre flere penge til uddannelse, mener Carol Bellamy, tidligere UNICEF-chef, der nu er forkvinde for ’Global Partnership for Education’.

”Uddannelse har i en periode haft plads på bagsædet. Det er på tide, at uddannelse igen kommer i front,” fortæller Carol Bellamy under et Københavner-besøg inden topmødet.

Hun er enig i, at mange andre udviklingsindsatser også har brug for støtte, men uddannelse er i organisationens forståelse den bedste investering i kampen for at udrydde fattigdom, fremme demokrati og mindske afhængigheden af udenlandsk bistand.

”Alle har en rolle, når det handler om uddannelse, ikke kun donorerne,” forklarer hun.
Derfor samler topmødet repræsentanter for regeringer, FN-organisationer, civilsamfundet og det private erhvervsliv.

Udviklingsminister Christian Friis Bach deltager
Fra dansk side deltager udviklingsminister Christian Friis Bach, der ser frem til at mødes med bl.a. knap 30 undervisningsministre fra lande som Afghanistan, Burkina Faso og Ghana.

Dagen før konferencen mødes deltagerne til en reception i Eigtveds Pakhus, hvor Udenrigsministeriet er vært. Det foregår d. 7. november.

I Udenrigsministeriet har Udviklingsfaglig Tjeneste med kontorchef Tove Degnbol i spidsen været ansvarlig for at koordinere den store event med arrangøren ’Global Partnership for Education,’ hvor hun også har plads i bestyrelsen. 

Fakta:
Siden 2003 har ’Global Partnership for Education,’ tidligere kendt under navnet ’Education For All – Fast Track Initiative’ (EFA FTI) medvirket til, at få 19 millioner flere børn i skole, støttet opførelsen af over 30.000 klasseværelser og uddannet over 337.000 lærere. Udgangspunktet for samarbejdet med de 46 partnerlande er støtte til landenes egne undervisningssystemer.