Spring til indhold

Ulla Tørnæs mødes med Burkina Fasos finansminister

01.12.2016  15:15

Minister for udviklingssamarbejde, Ulla Tørnæs, mødtes i dag med Burkina Fasos finansminister Rosine Coualibaly. Mødet var den nytiltrådte ministers første møde med en udenlandsk minister, og bekræfter dermed det særlige partnerskab mellem Burkina Faso og Danmark, der indtil videre har varet i over 30 år.

”Besøget af Burkina Fasos finansminister bekræfter det tætte samarbejde mellem Danmark og Burkina Faso om udvikling og stabilitet i Burkina Faso og den bredere Sahel-region. Siden den folkelige opstand i oktober 2014 har Burkina Faso – på trods af at de fortsat har udfordringer - gennemgået en positiv udvikling mod styrket demokrati. Det understreger robustheden i det burkinske civilsamfund og på den måde er Burkina Faso en vigtig rollemodel for hele regionen og det afrikanske kontinent. Danmark vil fortsætte det tætte partnerskab med Burkina Faso og arbejde for, at den burkinske befolkning oplever de forbedringer i deres hverdag, som deres indsats for en demokratisk transition gav dem håb og forventning om, siger Ulla Tørnæs.

Et vigtigt skridt på vejen blev taget i april i år, hvor Danmark og Burkina Faso i forbindelse med kronprinsessens og udenrigsministerens besøg i landet underskrev en ny aftale om dansk udviklingssamarbejde for perioden 2016-2020 på 770 mio. kr. indenfor områderne menneskerettigheder og stabilitet, vand og sanitet samt økonomisk vækst i landbrugssektoren.

”Demokrati i Burkina Faso er vigtig for stabilitet i landet og den bredere Sahel-region. Og stabilitet i den bredere Sahel-region er væsentligt for Europa og Danmark. Vi har mange fælles udfordringer – ikke mindst irregulær migration, organiseret kriminalitet og voldelig ekstremisme – alt det kan et demokratisk og stabilt Burkina Faso hjælpe med at finde løsninger på. Derfor er det meget vigtigt for mig, at vi fortsætter med at støtte den positive udvikling i Burkina Faso”, udtaler udviklingsminister Ulla Tørnæs efter dagens møde. 

Baggrund:
Burkina Faso er en vigtig samarbejdspartner i Vestafrika og Sahel-regionen. Danmark og Burkina Faso har haft et tæt udviklingssamarbejde siden 1973.
Danmark har igennem mange år været en af de vigtigste støtter til de civilsamfundsorganisationer og demokratiske kræfter, som spillede en væsentlig rolle i den folkelige og relativt fredelige opstand i oktober 2014 mod Burkina Fasos tidligere præsident gennem 27 år, Blaise Compaoré, og som med et vedholdende pres fik fremtvunget en fredelig løsning på krisen, der opstod da præsidentgarden en måned før det planlagte valg i efteråret 2015 forsøgte at gennemføre et militærkup.
Burkina Faso rummer derfor – trods fortsatte udfordringer – en meget positiv demokratisk fortælling. Efter den tidligere præsident, Blaise Compaorés 27 år lange styre, en folkelig opstand i 2014, og et fejlslagent forsøg på militærkup i 2015, blev der afholdt valg i november 2015. Præsident Roch Marc Christian Kaboré blev valgt med 53,5 pct. af stemmerne med en valgdeltagelse på 60 pct. Valget var først og fremmest en sejr for civilsamfundet og befolkningen, der med fredelige midler har insisteret på et demokratisk styre.
Danmark har et langsigtet udviklingssamarbejde med Burkina Faso (i alt 770 mio. kr.) med fokus på menneskerettigheder og stabilitet, vand og sanitet samt økonomisk vækst i landbrugssektoren. Danmark yder derudover humanitær bistand til Burkina Faso og gennemfører regionale stabiliseringsindsatser.

For yderligere presse:
Udenrigsministeriet: Poul Kjar, 41865975