Spring til indhold

Danmark bidrager med yderligere 4 mio. kroner til FN’s minerydningsarbejde i Libyen

27.06.2011  15:00
Miner er et stigende problem flere steder i Libyen.
Derfor yder Danmark ekstra 4 millioner kroner til FN's minerydningsarbejde

FN har anmodet Folkekirkens Nødhjælp om at sende eksperter i afmærkning og fjernelse af ueksploderet ammunition såsom granater, missiler og miner i Libyen.

Udviklingsministeren udtaler i den forbindelse:

”Ueksploderet ammunition og miner er et stigende problem i byer og områder, hvor der ikke længere er kamphandlinger. På gaderne i de libyske byer kan man se børn og unge som leger med ’fusere’, hvilket er endt tragisk i flere tilfælde. FN har bedt om dansk ekspertise til at finde, afmærke og fjerne miner samt ueksploderet ammunition. Sikring af huse og veje er en betingelse for, at civilbefolkningen kan vende tilbage og genoptage normal levevis uden frygt. Jeg vil derfor gerne støtte den igangværende indsats til minerydning med yderligere bidrag så Folkekirkens Nødhjælp kan fortsætte deres arbejde i yderligere 6 måneder.”

Efterhånden som flere områder bliver tilgængelige, rammes flere og flere civile af kampenes efterladenskaber i form af granatfusere, miner og sågar snublefælder er sat op i folks private hjem. Minerydningen er en forudsætning for, at folk kan vende tilbage til byerne og deres hjem. Allerede i april blev Folkekirkens minerydningshold finansieret af Danida med 1,5 mio. kr. til en akut indsats i Benghazi og Tobrouq samt til at foretage en kortlægning behovet i Misrata og andre byer. Problemet er voksende og især børn og unge rammes, når de uforvarende leger med efterladte fusere og ammunition. En del af indsatsen består således i at oplyse befolkningen om faren ved miner og hvorledes man skal forholde sig. Med bidraget på 4 mio. kr. har Danmark sammenlagt støttet minerydningen i Libyen med 5,5 mio. kr. gennem Folkekirkens Nødhjælp. Hertil kommer støtte til FN og Røde Kors bevægelsen med at bistå de mange hundredtusinder af migrantarbejdere og andre med evakuering ud af Libyen. Endvidere har Danmark støttet Red Barnet med 2 mio. kr. således, at der kan gives beskyttelse og psykosocial hjælp til de mange børn og unge i Benghazi.

Danmark har i alt givet 21,6 mio. kr. gennem FN og de danske nødhjælpsorganisationer til at afhjælpe de humanitære konsekvenser af konflikten i Libyen.


Yderligere oplysninger:

Sikkerhedspolitisk Kontor
Hanne B Elmelund Gam: hangam@um.dk