Spring til indhold

Nyt bidrag til Afrikas Horn

19.08.2011  11:01
Danmark giver nyt markant bidrag til Afrikas Horn, hvor millioner af mennesker er hårdt ramt af konflikt og tørke. Bidraget består af 30 mio. kr. til UNICEF og 20 mio. kr. til FN's humanitære landefond for Somalia.

Millioner af mennesker på Afrikas Horn er hårdt ramt af vedvarende konflikt og tørke, og i dele af Somalia er sult og hungersnød stadig mere udbredt. Det forventes, at hungerkatastrofen vil omfatte hele den sydlige halvdel af landet i løbet af de kommende 4-6 uger.

Hundredetusinder af mennesker er på flugt fra de ramte områder internt i selve Somalia og på tværs af grænserne til Etiopien og Kenya i forsøget på at nå frem til steder, hvor der er mulighed for at få mad og anden nødhjælp.

Humanitær bistand er strømmet til regionen i de seneste uger, og der er uddelt mad og anden nødhjælp til over 1,5 mio. mennesker i selve Somalia, ligesom indsatsen i flygtningelejrene i nabolandene er blevet kraftigt forstærket. Men nødhjælpen står stadig ikke mål med behovene, som vokser med foruroligende hast. Det er afgørende at tilføre yderligere midler for at sikre fortsat og forstærket nødhjælp til de nødstedte. Danmark giver derfor øjeblikkeligt yderligere midler til indsatsen.

Udviklingsminister Søren Pind udtaler i den forbindelse:

”Situationen på Afrikas Horn er stadigt mere hjerteskærende. Hver eneste dag ankommer næsten 1.500 nye flygtninge til de overbefolkede lejre i Kenya, antallet af internt fordrevne i Mogadishu overstiger nu 500.000, og tusinder er søgt over grænsen til Etiopien og til de nordlige egne af Somalia. Langt hovedparten af de flygtende er kvinder og børn, som er i en stadigt dårligere forfatning. FN rapporterer for eksempel, at 10 børn under 5 år dør hver eneste dag i en nyåbnet flygtningelejr i det sydlige Etiopien, og at der nu er en hastig stigning i antallet af mennesker, der er ramt af kolera i det sydlige Somalia."

"I den situation er det helt afgørende at nødhjælpen fortsætter og øges. Jeg har derfor besluttet øjeblikkeligt at give 30 mio. kr. til UNICEF’s indsats til fordel for sårbare kvinder og børn. Pengene vil bl.a. gå til at levere livsvigtige ernæringstilskud, vaccinationer og hjælp til at sikre adgang til rent drikkevand," siger Søren Pind og fortsætter:

"Samtidig giver vi yderligere 20 mio. kr. til FN’s humanitære landefond for Somalia, som netop er løbet tør for penge. Fonden er et helt centralt redskab i forhold til at sikre hurtig, effektiv og målrettet nødhjælp i de ramte områder.”

De danske bevillinger falder sammen med, at FN netop i dag markerer den Internationale Humanitære Dag, hvor man verden over sætter fokus på behovet for at hjælpe folk i nød. Behovet for det kan ikke blive mere aktuelt end netop nu.

Med de to nye bevillinger har Danmark givet over 250 millioner til støtte for fødevaresikkerhed og levevilkår på Afrikas Horn i 2011. Heraf er næsten 180 mio. kr. ydet som akut nødhjælp, siden krisen for alvor brød ud i starten af juli måned.