Spring til indhold

Regeringen vil øge udviklingsbistanden

03.11.2011  15:22
Regeringens finanslovsforslag lægger op til at hæve niveauet for udviklingsbistand.

I regeringens finanslovsforslag lægges der op til at hæve niveauet for udviklingsbistanden med 234 mio. kr. i 2012 og 600 mio. kr. i 2013 i forhold til den tidligere regerings finanslovsforslag.

Udviklingsminister Christian Friis Bach siger:

”Jeg er meget glad for, at vi med dagens finanslovsforslag lægger op til at hæve den danske udviklingsbistand betragteligt. Det sagde vi inden valget at vi ville gøre, og det gør vi nu. De ekstra midler vil primært gå til at bekæmpe sult, styrke fattige landmænd, skaffe moderne energi til fattige mennesker og til en øget indsats for kvinders rettigheder. Stigningen er samtidig et stærkt signal til resten af verden om, at Danmark aktivt vil engagere sig i løsningen af verdens store udfordringer.”
 
Baggrund:
Regeringen vil som et af indsatsområderne arbejde for langsigtede, sammenhængende løsninger, som styrker fødevaresikkerhed og befolkningens generelle modstandskraft mod fremtidige kriser og katastrofer. Op til 14 mio. mennesker på Afrikas Horn har pt. behov for fødevarebistand. Det handler ikke kun om en sultkatastrofe, der er også tale om en stor sikkerhedsudfordring på Hornet. Der er derfor behov for en markant international indsats både i forhold til katastrofeforebyggelse og styrkelse af blandt andet landbrugsproduktionen med fokus på de fattige landmænd, som rammes hårdt.
 
FN’s konference om bæredygtig udvikling (Rio+20) bliver en afgørende milepæl i 2012 under dansk EU-formandskab. Vi skal fra dansk side være klar til af følge op på resultaterne fra konferencen. Energi vil være et væsentligt tema under Rio+20. Over to milliarder mennesker laver fortsat mad over åben ild med brug af brænde eller andre traditionelle brændsler. Adgang til moderne og bæredygtige energiformer er afgørende både for at bekæmpe fattigdommen og sikre økonomisk vækst.
 
Derudover vil regeringen styrke støtten til fremme af demokrati og rettigheder. Dette arbejde skal ske globalt, men vi vil lægge særligt fokus på skrøbelige stater som Sydsudan, Somalia og Afghanistan, og på Mellemøsten og Nordafrika, hvor det folkelige oprør har skabt håb om demokratiske reformer og udbredelse af rettigheder til den brede befolkning. Særligt kvinder i fattige og skrøbelige stater er udsatte og nægtes basale rettigheder. Derfor skal der være særligt fokus på kvinders rettigheder og muligheder.
 
For yderligere information:
Asser Rasmussen Berling,
ministersekretær, Udviklingsministeriet
T: 25 28 37 52